Ürün yetiştiriciliğine ilişkin bilgilere aşağıdaki seçeneklerden ulaşabilirsiniz


Tarımsal üretimle ilgili video içeriklerine ulaşmak için tıklayınız...

Tarım ürünleri ile ilgili detaylı bilgiler - ürün tanıtımları için kategori seçiniz:


Siz de yöresel veya bölgesel bir ürününüzün burada tanıtılmasını sağlayabilirsiniz. Tanıtılmasını istediğiniz ürünlerle ilgili bilgileri e-posta adresimiz aracılığı ile bize iletebilirsiniz.

Siz de bilgi göndererek bu sitenin içeriklerine katkıda bulunabilirsiniz. Bizimle her konuda iletişime geçmek için aşağıdaki e-posta adresini kullanabilirsiniz.


 

KATEGORİLER

Organik Tarım

Tarım Ürünleri

Seracılık

Çiçekçilik

Arıcılık

Üretici Köşesi

Ülkemizde Tarım

Faydalı Bilgiler

Haberler

Videolar

Foto Galeri

   

Şeftali bitkisi

Şeftali değişik iklim şartlarına en fazla uyum gösteren meyvelerden birisidir. Bu durum bu türün dünya üzerinde geniş ölçüde yayılmasında önemli bir etki yapmıştır. Şeftali (Prunus persica), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Şeftali meyvesinin anavatanı Çin’dir. Türkiye’de Bursa, Hatay ve Erzincan’da çoğunluk olarak yetiştirilir. Şeftaliler 8 metreye kadar yükselen ağaçlar teşkil eder.Gövdesi kırmızımtrak gri renktedir ve dikine ve genişliğine kuvvetli büyüme gösterir. Şeftali ağaçlarına benzer değişik şekilde dallar bulunur: Obur dallar, odun dalları, iyi meyve dalları, kötü meyve dalları, karışık meyve dalları, buket dalları bulunur. Yapraklar söğüt yaprağı biçiminde, uzunlukları genişliklerinden çok fazladır.Yaprak ayasının üst yüzü parlak yeşil, alt yüzü grimsi yeşildir.Yaprak kenarları fistolu veya testere dişlidir. Yaprak sapı uzun, kısa ve dalla birleştiği yerde kanatlı veya kanatsızdır. Siğiller, şeftalilerde yaprak sapı üzerinde veya yaprak ayasının sapla birleştiği yerde, yuvarlak veya böbrek şeklinde olur. Siğiller, çeşitlerin ayrılmasında büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Çiçekleri, beş çanak, beş taç yaprağı, yirmi erkek organ ve bir tane dişi organı vardır. İriliklerine göre, iri taç yapraklı, orta taç yapraklı ve küçük taç yapraklı olarak üçe ayrılır. Taç şekilleri oval, yuvarlak olabilir. Şeftali çiçekleri beyaz renkten koyu pembe renge kadar renkleri mevcuttur.

 

Meyvesi sert çekirdekli meyvelerdendir. Değişik şekil ve irilikte olabilir. Ham iken yeşil renkte, olgunlaşmaya başlayınca sarı renkli olup kırmızı yanaklı olur. Şeftaliler kendine döllenebilen türdendir. Çiçekleri homogamdır. Yani bir çiçekte erkek ve dişi gametler aynı zamanda olgunlaşır.

 

Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır.

 

Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir. Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları, sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir. İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre Hazirandan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.

 

Şeftali çekirdeği, kabuğu yakıt olarak kullanılabilir ayrıca bazı fiziksel işlemlerden sonra çekirdeğin içerisindeki tanecik hayvan yemi olarak da kullanılabilir. Şeftali çekirdeğinin kabuğu yakacak olarak kül oranı az ve kükürt oranı düşük bir temiz enerji kaynağıdır. Fırınlarda, seralarda, hamamlarda, kalorifer sistemlerinde, tavuk çiftliklerinde kullanılabilen alternatif bir enerji kaynağıdır. Şeftali çekirdeği gibi ürünler biyokütle olarak adlandırılan sıvı ve gaz yakıtların dışında tutulan yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak küresel ısınma, kirlilik, doğal kaynakların azalması gibi sebeplerden dolayı tavsiye edilmektedir.

 

Şeftalinin kültür formları şunlardır;

1-Tüylü şeftaliler

2-Tüysüz şeftaliler

3-Domates şeftalisi’dir. 



Bu ürün  6165 defa okundu.

Geri Dön

 

Paylaş |

 

 
Son eklenen ürünler »
 

Aspir bitkisi » 10526 defa okundu.

Susam bitkisi » 8727 defa okundu.

Soya fasulyesi bitkisi » 10509 defa okundu.

Ayçiçeği bitkisi » 8717 defa okundu.

Hıyar (Salatalık) bitkisi » 10430 defa okundu.

Kenevir bitkisi » 19671 defa okundu.

Keten bitkisi » 8563 defa okundu.

Çay bitkisi » 8076 defa okundu.

Haşhaş bitkisi » 19845 defa okundu.

Şeker pancarı bitkisi » 6100 defa okundu.


 

Tarım Ürünleri

Üretici Köşesi

Diğer Bilgiler

 

Tahıllar

Ürün Yetiştiriciliği

Türkiye'de Tarım

 

Baklagiller

Organik Tarım

Haberler

 

Endüstri Bitkileri

Arıcılık

Videolar

 

Sebzeler

Seracılık

Foto Galeri

 

Yağ Bitkileri

Çiçekçilik

İletişim

 

© 2012 TarimSitesi

Meyveler

Faydalı Bilgiler

 

 

Öğretmen

incir üreticileri birliği